Fenomén jménem RAW FOOD

Přidáno 11.08.2016

Možná jste si všimli, že v poslední době stále více lidí přechází na tzv. syrovou stravu, tedy raw food. Stejně jako vegetariánství či veganství, i na tento styl stravování panuje spoustu názorů. Jedni zavrhují vše, co se jakkoliv odchyluje od zažitého “standardu”, druzí rádi zkoušejí nové věci a další skupinka lidí se ráda stará o své tělo i zevnitř a snaží se stravovat pro ně tím nejlepším možným způsobem. Kde je pravda?

RAW F… co?

Pojem raw food skrývá způsob přípravy potravin a styl stravování tzv. syrové stravy. V podstatě jde o vyhnutí se všem procesům v průběhu vaření, které vedou k ničení enzymů v jídle. I proto by potraviny dle této metody neměly projít vyšší teplotou, než je přibližně 42-45° C, při kterých dochází právě k ničení enzymů. Takové jídlo si zároveň zachovává maximální množství vitamínů a minerálů.

Někdy se můžete setkat s pojmem “živá strava”. Není to proto, že by vám jednotlivé suroviny pobíhali po bytě, ale jsou tzv. enzymaticky živé. To znamená, že uvnitř kolují právě zmíněné aktivní enzymy, které tělu následně pomáhají k lepší vstřebatelnosti. Pokud dojde k jejich zničení vlivem tepelné úpravy, tělo si je musí dodatečně vytvářet samo, čímž spotřebovává velké množství energie.

Jak je to s náročností přípravy?

Častou výmluvou mnoha lidí je to, že nemají čas. Když pomineme klíčení semínek, které si můžete připravit den předem, nezabere příprava raw food o nic více času, než byste strávili při klasickém vaření. Naopak ještě nějakou tu minutku ušetříte. Existuje spoustu receptů, jak si připravit lahodný pokrm bez vyšší tepelné úpravy. Pokud se rozhodnete přejít na tento typ stravy, je důležité postupovat po malých krocích. Tělo je navyklé na určitý typ stravování a musí si nejdříve zvyknout a po čase se vám odmění větším množstvím energie, pocitem lehkosti a chutí do života.







Tisknout stránku

      © 2017 - Jari Böhlerová - Prevence a zdravý životní styl
Digitální obchodník
Zpět nahoru